БИАС-М

Бисера Вълева

Завършва специалност "Стенопис" при проф. Мито Гановски, НХА София. От 1994 г. работи в СУ  "Св. Климент Охридски" в специалност "Изобразително изкуство". От 1997 г. е хоноруван преподавател по дисциплината "Живопис" в НХА в специалностите "Графика" и "Книга и печатна графика". От 2005 г. е доктор по педагогика, а от 2013 г. е професор по "рисуване и композиция" в СУ  "Св. Климент Охридски". Работи в областта на живописта - кавалетна и монументална, има специален интерес към работата върху хартия. Член е на СБХ от 1991 г. От дипломирането си досега участва активно във всички изложби, организирани от СБХ и частни галеристи и фондации. Носител на няколко награди и отличия (за портет на Св. Обретенов, за рисунка, за стенописна композиция, за учебен етюд) по време на следването си и в следващата си творческа дейност. Творчески специализации - 2005 г. - "Cite des Arts", Париж и 2012 г. - "La Escosesa", Барселона, 2015 - Oberpfalzer Kunstlerhaus, Швандорф, Германия;
   От 1986 до 2016 г. има редица самостоятелни изложби в галерии в София, Пловдив, Русе, Варна, Велинград,  Берлин - Германия, Барселона - Испания, Македония и др.  Автор на монументални творби за частни и обществени сгради.
   В периода 2001 - 2016 г. има следните номинации за живопис от изложба "XIX Национална традиционна изложба на художниците педагози "Велико Търново 2013" и изложба "Послание през вековете"; диплом за рисунка от "Първо биенале на рисунката" и диплом за живопис от "Изложба на североизточните художници", Номинация за живопис от изложба на Alianz България, София, 2016 г. През 2001 г. получава награда за живопис "Никола Канов", през 2015г. получава награда за живопис  от изложба "Земята на Ботев", гр. Враца; през 2014 г. - Сребърен медал от изложбата "Тайните на живота", гр. Москва, Русия.
   Нейни работи са притежание на държавни галерии и частни сбирки както в България, така и в Македония, Румъния, Русия, Германия, Великобритания, Кипър, Молдова, САЩ, Испания, Сърбия, Франция, Гърция, Черна гора и др. Живее и работи в гр. София.

Участие в изложби

ПРЕТВОРЯВАНЕ - живопис