БИАС-М

Иванка Минчева

Иванка Минчева завършва НХА през 1974 г. - специалност "Изящна скулптура" в класа на проф. Борис Гондов. След дипломирането си участва активно в десетки национални журирани изложби, предимно с портрети и малка пластика. В областта на монументалната скулптура реализира редица творби в страната. Произведения на авторката притежават Националната галерия, СГХГ, галериите в Шумен, Хасково, Габрово, Монтана, Ямбол, Попово и др.
Истинско международно признание Иванка Минчева получава през 80-те години, когато се насочва в областта на медалната скулптура. Първата й самостоятелна изложба е в София през 1983 г. Оттогава има десетки самостоятелни изложби в България, Европа и САЩ. През 1988 г. е поканена да представи творчеството си с лекция пред Конгреса на Британското дружество за медално изкуство. Следват участия в сипмозиуми и международни изложби по целия свят: Англия, Унгария, Германия, Русия, Финландия, Словакия, Франция, Швейцария, Япония, Португалия, Белгия, Канада и др. През 1993 г. представя своето изкуство  "The Mall" на Трафалгар, галерия на Кралската академия в Лондон с първата самостоятелна изложба на съвременен медал в Лондон. Бритянският критик Теренс Мулали в специализирано издание прави селекция на 20-те най-добри медали за втората половина на XX век, между които и "Гост" на Иванка Минчева.
Художничката е автор на множество поръчки за отличия: значки, медали, статуетки, връчвани на изтъкнати спортисти, учени и политици.
Авторката не се ограничава в материалите, с които работи. Освен традиционния метал - бронз и месинг, тя ползва за своите релефи порцелан, топено стъкло , гипс, инкорпориран с природни материали - миди, камък и пр.
През изминалите години за своето творчество получава над 15 международни награди, както в Европа, така и в САЩ. През 2010 г. е удостоена с най-високата американска награда за изключителни постижения в областта на медалната скулптура. Наградата е за цялостно творчество - връчена от Американската Нумизматична Асоциация.
Творби на Иванка Минчева притежават Британският музей в Лондон, музеят "Пушкин"в Москва, Ермитажа в Петербург, Нумизматичният музей в Ню Йорк, "Charles Taylor Art Center" в Хемптън, десетки музеи и галерии и стотици частни колекции в целия свят.
От 1993 г. живее и работи във Вирджиния, САЩ. Член е на FIDEM - международната федерация за медално изкуство и AMSA - Американската асоциация за медална скулптура. Пътешествията са голямата й страст - посетила е 35 държави.

Участие в изложби

ЗАВРЪЩАНЕ/HOMECOMING - медалопластика