БИАС-М

ГРАДСКА ПАЛИТРА - живопис

Мария Райчева                                                                                                                            уголеми плаката
Иван Кънев
Румен Манолов

20.03.14 - 17.04.14

  Галерия "Артур" представя "Градска палитра" - съвместна изложба на Мария Райчева, Иван Кънев и Румен Манолов.
 Тема на експозицията е градът, видян с очите на трима живописци - представители на различни поколения, всеки от които с ярко присъствие и характерен почерк в съвременната живопис.
   Градският пейзаж в палитрата на трима творци има различни интерпретации. Той живее в изчистената самота на тихите провинциални улички с едноетажни разноцветни къщи, в опустелите кафенета, в оголените клони на старо дърво. Има го в архитектурното достолепие на високите сгради по булевардите на големия град и в многоцветието, уловено в снопа светлина, залял сивата фасада.
   Градът може да бъде различен. Но в цялостното въздействие на тази експозиция има общо усещане, обединило представените творби. Градът е жив и без видимо човешко присъствие. Жив с озарените цветни фасади, любопитните балкони, проблясващата от прозорец светлина, дърветата с протегнати клони. Те са обитатели на града, постоянните свидетели на отминаващи сезони и хора.
  Тази съвместна изложба е дело на творци с естетичен усет и чувство към града, предназначена за зрители, съхранили живи сетивата си.